Хромирана кожа срещу растително дъбена кожа



Дъбенето е основен процес на производство на кожа. Независимо дали искате да купите кожено яке, тренчкот, панталон или дори рокля, тя вероятно ще бъде направена от дъбена кожа. Кожените облекла не са изработени от сурови животински кожи. По-скоро животинската кожа, използвана при тяхното изграждане, е изложена на различни химикали за целите на дехидратацията и консервирането. Известени като дъбене за дълготрайни кожени облекла, които могат да издържат във времето.

Има обаче различни видове дъбена кожа. Два от най-често срещаните видове включват кожа с хромиран дъб и кожа със растително дъб. И двете съдържат животинска кожа, която се обработва с помощта на химикали. Въпреки това, хромираната кожа не е същото като кожата с растително дъбене. Те са два уникални вида кожа със своите собствени предимства. За да научите повече за разликите между хромирана кожа и кожа със растително тен, продължете да четете.

Какво е хромирана кожа?

Най-често срещаният вид кожа, хромирана кожа се характеризира с използването на хром. С други думи, той е направен чрез излагане на сурови животински кожи на хром соли (а в някои отливки хром сулфат). Хромираната кожа я има от около половин век. Оттогава се използва за производство на всички видове кожени облекла и кожени изделия. Хромираната кожа просто се отнася до всякакъв вид истинска кожа, обработена с помощта на хромови соли.

Какво е растително дъбена кожа?

Кожата с растително дъбене е вид кожа, изработена от растителни вещества. По-конкретно, растително дъбената кожа се прави с помощта на растителни танини. Не е изложена на хром соли или хром сулфат. Както подсказва името, растително дъбената кожа се произвежда от изцяло естествени растителни вещества.

Много преди да бъде измислена хромираната кожа, има кожа с растително дъбене. Кожата с растително дъбене се счита за един от най-старите видове кожа. В продължение на векове хората са произвеждали кожени облекла и продукти, излагайки ги на растителни вещества. Има различни начини за направата на растително дъбена кожа, някои от които включват дървесна кора, докато други включват растителни листа. Независимо от това, цялата растително дъбена кожа е направена чрез излагане на животинска кожа на естествени растителни вещества.

Предимства на хромираната кожа

Има причина повечето кожени облекла да са направени от хромирана кожа. Като за начало, хромираната кожа е по-мека и гъвкава от растително дъбената. Хромираната кожа предлага изключително ниво на мекота и податливост, което не се среща никъде другаде. За якета и други облекла това прави хром дъбената кожа популярен избор.

Хромираната кожа също запазва формата си по-добре от кожата с растително дъбене. Всички материали могат да загубят първоначалната си форма. С течение на времето някои материали могат да се деформират, като впоследствие се променят в нова и различна форма. 
Хромираната кожа е по-малко податлива на деформации като тази от растително дъбената кожа. Можете да носите дреха от хромирана кожа много години, без да се страхувате, че ще загуби първоначалната си форма.

Може да се изненадате, когато научите, че хромираната кожа е водоустойчива. Хромовите соли са устойчиви на вода. Когато е изложена на хромови соли, кожата получава същите водоустойчиви свойства. Можете да носите кожено яке с хромирано дъбене на открито под дъжда. Дори когато е изложена на вода, няма да се поддаде на щети. Все пак трябва да се опитате да запазите относително сухо коженото си яке. Краткосрочното излагане на вода обаче няма да го повреди. Хромираната кожа е водоустойчива, което е един от начините, по които се различава от растително дъбената кожа.

редимства на растително дъбена кожа

Какви предимства предлага точно растително дъбената кожа? В сравнение с хромираната кожа, производството отнема по-малко време. Хромираната кожа може да отнеме повече от един ден. С други думи, животинската кожа трябва да се накисва във вана с хромови соли поне за цели 24 часа. Кожата от растително дъбене позволява по-бърз процес на дъбене. Обикновено отнема само няколко часа накисване в растителни вещества.

Кожата с растително дъбене обикновено е по-дебела от хромираната кожа, което някои хора могат да предпочетат. Кожата има по-плътна текстура благодарение на използването на растителни вещества като дъбилно средство. Ако предпочитате тънки кожени облекла, няма по-добър избор от хромираната кожа. От друга страна, за дебелите кожени облекла е най-подходящ растителна дъбената кожа.

Растително дъбената кожа също е хипоалергенна. Въпреки че състоянието е малко рядко, има хора, които са алергични към хромови соли. С тази кожна алергия те могат да избухнат в уртикария или обриви, когато кожата им е изложена на хромирана кожа или други материали, съдържащи хромови соли. Почистеният от растително дъбене има по-малък риск от предизвикване на кожни алергии. Ако страдате от чувствителна кожа, характеризираща се с алергии, може да изберете дрехи, изработени от растително дъбена кожа. Ако кожните алергии не са проблем, можете да изберете кожа със растително дъбене или хром.

Други видове дъбена кожа

Докато хромираният и растителното дъбене са два от най-често срещаните видове кожа, има и други видове, които си струва да се отбележат. Има алдехидно дъбена кожа. Този алтернативен тип кожа се дефинира чрез използването на глутаралдехид или оксазолидин дъбилни съединения. Не са направени от хромови соли, нито е от растителни вещества. Дъбената в алдехид кожа се произвежда с помощта на гореспоменатите съединения.
Някои видове кожа се произвеждат като се използват хром соли и растителни вещества. Този хибриден процес на дъбене по същество предлага най-доброто от двата свята. Това не е толкова често, колкото използването само на хромови соли или растителни вещества. Въпреки това, някои кожени облекла се произвеждат по този хибриден процес на дъбене.

Дъбенето е изискване за направата на истинска кожа. Тъй като истинската кожа се състои от животинска кожа, тя трябва да бъде дъбена. Без дъбене, животинската кожа може да се развали и влоши. Дъбенето предлага защита чрез изсушаване на животинската кожа, така че да бъде запазена и защитена от разграждане.

В заключение

Дъбенето е основен процес на производство на кожа. Използва се за изсушаване и запазване на животинска кожа, като по същество я превръща в кожа. Хромираната кожа е най-често срещаният тип. Както беше разкрито по-горе, хромираната кожа е направена с помощта на хромови соли. Има и растително дъбена кожа, която, както подсказва името, е направена от растителни вещества. Можете да намерите кожени облекла, изработени от други видове дъбени кожи, но хромираните и растително дъбени са най-често срещаните.

Свързани продукти:

Свързани статии:


Започнете дискусията ...


За да оставите коментар или отговор на публикации, моля Влезте

Оставете първия коментар или оценете статията ...


За да оставите рецензия и да оцените статията, моля Влезте