9 факта за набуковата кожа



Когато проучвате различните видове кожа, може да се натъкнете на набук. Състои се от животинска кожа, която е дъбена и обработена - точно както всички други видове кожа. Кожата от набук обаче се отличава с повърхност, която изглежда и се усеща като велур. Обикновено се използва за направата на кожени обувки и други кожени аксесоари. По-долу са девет факта за кожата набук, някои от които може да ви изненадат.

#1) Класифициран като високозърнеста кожа

Кожата от набук попада в категорията кожа с най-зърнесто покритие. Кожата, разбира се, често се категоризира според нейното качество или клас. Има висококачествена кожа, последвана от цепена кожа и след това свързана кожа. Кожата с горно зърно съдържа външния слой на кожата, който е известен като зърно. Тя е по-здрава, по-издръжлива и обикновено по-дебела от другите видове кожа.
За сравнение, цепената кожа има слой от цепени зърна. Зърненият слой се отделя от кожата. Кожата набук съдържа външния слой на кожата и тъй като не е отделена, кожата набук се класифицира като кожа с горно зърно.

#2) Зърнестият слой е шлифован

За да произведат кожа набук, производителите шлайфат или полират зърнестия слой. Те оставят зърнестия слой непокътнат, без да го отделят, но производителите или ще шлайфат, или ще полират зърнестия слой, за да постигнат назъбена повърхност.
Една от определящите характеристики на набуковата кожа е нейната повърхност. Другите видове кожа обикновено имат гладка текстура. Кожата от набук е различна в смисъл, че се отличава с леко мъхеста текстура. Когато прокарате ръцете си върху надраскана кожа, ще усетите тази надраскана повърхност. Подобно е на велура, като и двата материала имат размита текстура, която ги отличава от материалите с гладка текстура. Производителите създават тази повърхност на набук чрез шлайфане или полиране на зърнестия слой.

#3) Не е същото като велур

Много хора приемат, че кожата набук е същата като велура, но това не е непременно вярно. Набукът и велурът всъщност са видове истинска кожа. И двете са направени от животинска кожа и изискват дъбене и обработка. Но набукът и велурът са различни видове кожа.
Набукът, както беше споменато по-рано, се класифицира като кожа с най-зърнесто покритие. Съдържа пълнозърнестия слой. Велурът, от друга страна, се класифицира като цепена кожа. Велурът е специално изработен от долната страна на кожата. Както набукът, така и велурът имат повърхност, но велурът е по-тънък и по-деликатен от неговия аналог набук.

#4) Традиционно изработен от еленова кожа

В миналото набукът се е изработвал от еленова кожа. Терминът "набук" е препратка към "нов долар".
Все още можете да намерите кожа набук, изработена от еленова кожа, но вече се предлага и в други видове кожи. Някои производители използват говежда кожа, за да го направят. Други производители използват овча кожа за производството на набук. Независимо от това, набуковата кожа вече не се ограничава до еленова кожа. Може да получи съименника си от традиционната си употреба на еленова кожа, но набуковата кожа сега се прави от други видове животински кожи, включително кравешки и овчи кожи.

#5) Има мек, светъл цвят

Може да забележите, че повечето, ако не и всички продукти от набук, имат мек, светъл цвят. Кожата набук обикновено се използва за производство на аксесоари като обувки, колани, раници и чанти. Независимо от това, повечето набук кожа има подобен цвят. Отличава се с мек и светъл цвят.
Мекият и светъл цвят, асоцииран с набуковата кожа, е резултат от нейната изгладена повърхност. Чрез полиране или шлайфане на зърнестия слой, производителите ще създадат по-светъл тон.

#6) Дълготрайна

Кожата набук издържа дълго време, когато се поддържа правилно. Подобно на всички видове зърнеста кожа, тя съдържа зърнестия слой непокътнат. Производителите ще шлайфат или полират зърнестия слой, когато произвеждат кожа от набук, но няма да отделят зърнестия слой от останалата част от кожата. Крайният резултат е сравнително дебел тип кожа, която е здрава, издръжлива и устойчива на преждевременно износване.

Можете да поддържате кожата набук, като редовно я почиствате и кондиционирате. Със своята настръхнала повърхност ще натрупа мръсотия и прах. Тъй като мръсотията и прахът се утаяват на повърхността, кожата от набук ще изглежда мръсна. За щастие можете да предотвратите това, като го почиствате редовно. С помощта на влажна кърпа и малко препарат за съдове внимателно попийте повърхността на набуковата кожа, докато стане чиста. Заедно с почистването, трябва да поддържате кожата набук веднъж на няколко месеца, за да я поддържате мека и еластична.

#7) Не се е поврежда от вода

Набуковата кожа няма да претърпи щети, когато е изложена на вода. Водата все още може да повреди някои видове кожа. Велурът, например, е податлив на повреди, свързани с водата. Ако носите велурен аксесоар на открито в дъждовен ден, той може да претърпи трайно увреждане.
Когато е изложена на вода, набукът променя цвета си. Ще придобие малко по-тъмен цвят. Но не позволявайте това да ви заблуди, че кожата набук е податлива на увреждане от вода. След изсъхване ще възвърне първоначалния си мек и светъл цвят. Излагането на вода ще промени цвета на кожата набук само за кратък период от време. Набуковата кожа в крайна сметка ще се върне към първоначалния си цвят след изсъхване.

#8) Мека и удобна

Не може да се отрече фактът, че набуковата кожа е мека и удобна. Няма груба или драскаща се текстура. Напротив, набуковата кожа има супер мека текстура, благодарение отчасти на набраната си, пухкава повърхност.
Със своите меки и удобни характеристики, кожата набук е често използвана в производството на модни аксесоари. Но не се ограничава до модните аксесоари. Можете да намерите и столчета за кола, дивани и други видове мебели от набук.

#9) Съдържа протеинови влакна

Някога чудили ли сте се какви са мъхестите нишки по повърхността на набуковата кожа? Те всъщност са протеинови влакна.
Кожата набук се дефинира като вид кожа с горно зърно и мъхеста повърхност. Размитите нишки са протеинови влакна. Те са резултат от шлайфане или полиране на зърнестия слой. Тъй като производителите шлайфат или полират зърнестия слой, те ще създадат протеинови влакна, които се проявяват под формата на размита, разкъсана повърхност.

Свързани статии:


Започнете дискусията ...


За да оставите коментар или отговор на публикации, моля Влезте

Оставете първия коментар или оценете статията ...


За да оставите рецензия и да оцените статията, моля Влезте