Историята на кожените якета за мотористи



Кожените якета са станали синоним на облекло за мотоциклети. Когато шофирате по магистралата, може да видите мотоциклетисти, облечени в кожени якета. Тези кожени якета за мотоциклети съществуват повече от век. И през това време, малко се е променило по отношение на общата им конструкция и външен вид. Кожените якета за мотоциклети все още са изработени от първокласна кожа и все още се правят в същите класически стилове като тези в миналото. За по-добро разбиране на историята на кожените мотоциклетни якета, продължете да четете.

Какво е кожено яке за мотоциклети?

Кожено мото яке е форма на защитно горно облекло, състоящо се от истинска кожа използвана за направа на кожено яке, предназначено за използване от мотоциклетисти. Карането на мотоциклет, разбира се, изисква определено защитно оборудване, за да се сведе до минимум рискът от нараняване. Всяка година има ранени, докато карат мотоциклет. Някои от тези наранявания са незначителни и не се състоят от нищо повече от ожулвания или натъртвания. Други са по-тежки и се състоят от счупени кости и други големи наранявания. Кожените якета за мотоциклети са предназначени да намалят риска от някои леки наранявания.

Въз основа на външния вид кожените якета за мотори изглеждат като повечето други традиционни и класически кожени якета. Те се отличават с еднакъв дизайн в общ цвят, като най-често срещаният е черен. С това казано, кожените якета за мотоциклети имат няколко характеристики, които ги отличават от останалите. За начало те често са по-дебели от традиционните и класически кожени якета. Кожените якета за мотори са изработени от дебела кожа, която предлага по-високо ниво на защита срещу физически наранявания, отколкото тези от по-тънка кожа и други по-тънки материали.
Повечето кожени якета за мотоциклети също имат цип отпред. За сравнение, традиционните и класически кожени якета се предлагат с цип или копчета отпред. С цип можете напълно да затворите предната част на кожено яке от мотоциклет. Това не е възможно с кожени якета, които имат копчета отпред.

Произход на кожени якета за мотоциклети

Изследванията показват, че кожените якета за мотоциклети са възникнали в началото на 1900-те. През 1913 г. двама братя, Ървинг и Джак Шот, стартират магазин за дрехи, известен като Шот Ню Йорк. Смята се, че този магазин е едно от първите места за продажба на кожени якета за мотоциклети.
Братята пуснали специфична марка кожени мотоциклетни якета в техния магазин през 1928 г. Известна като Perfecto, тя се състояла от истински кожени якета, проектирани предимно за използване от мотоциклетисти.

Якетата за мотоциклети Perfecto са изработени от естествена кожа и имат цип отпред. По-важното е, че може би те са проектирани да издържат на интензивна употреба, без да влошават или да се поддават по друг начин на щети.
Малко след лансирането на линията си кожени мотоциклетни якета Perfecto, братята Шот продават марката на емблематичната компания за мотоциклети Harley Davidson. Не след дълго мотоциклетистите в цялата страна, както и по света, започнали да носят тези кожени якета. Някои от тях носели кожени якета Perfecto, докато други мотоциклетисти носели различни марки кожени якета, произведени от различни компании.

Кожени якета за мотоциклети

Кожени якета за мотоциклети днес

Все още можете да намерите кожени якета за мотоциклети, продавани и носени днес. От техния произход, датиращ преди почти век, малко се е променило по отношение на основния им дизайн. Те все още са изработени от истинска кожа и все още са проектирани с висококачествен цип отпред. Въпреки това кожените якета за мотоциклети са претърпели няколко забележителни промени.

В сравнение с тези, произведени и носени в миналото, кожените якета за мотоциклети днес се предлагат в повече цветове. Не сте ограничени до избора на такъв в черно. Всъщност черното е най-популярният цвят в кожените якета за мотоциклети, но не е единственият цвят. Други често срещани цветове, в които се произвеждат кожени якета за мотоциклети, са кафяво, червено, зелено, маслинено, бяло и дори синьо.

Друга разлика между кожените якета за мотоциклети, произвеждани в миналото, и тези, произвеждани днес, е, че последните се предлагат в повече стилове. В миналото стиловете бяха малко ограничени. Ранните кожени якета за мотоциклети бяха ограничени до няколко основни стила. Въпреки че все още можете да намерите кожени якета за мотоциклети в тези основни стилове, сега можете да избирате от десетки алтернативни стилове.

Съвети за избор на кожено яке за мотоциклети

С толкова много налични стилове, как да разберете кое кожено мото яке да изберете точно? Когато избирате кожено яке за мотоциклети, отделете малко време, за да огледате материала, от който е направен. Не всички кожени якета за мотоциклети са изработени от един и същ материал. Някои от тях са изработени от висококачествена кожа, докато други са направени от по-евтина и по-нискокачествена кожа. Има дори някои кожени якета за мотоциклети, които са изработени от изкуствена кожа, която всъщност не е истинска кожа.

Както при всички кожени якета, кожените якета за мотоциклети се предлагат в различни размери. Тъй като вероятно ще го носите, докато карате мотоциклет, трябва да изберете подходящия размер. Не можете да очаквате кожено яке за мотоциклети да осигурява високо ниво на комфорт ако ви е тясно. Ако е твърде малко, това може да ви попречи да движите тялото си. Ако е твърде голямо, напротив, може да се побере свободно, като същевременно създава излишни и широки материали.

Можете да избегнете тези проблеми, като изберете кожени якета за мотоциклети с размер по поръчка. Персонализираното оразмеряване означава, че то ще бъде персонализирано според вашите измервания. Когато поръчвате кожено яке за мотоциклети с размер по поръчка, можете да изпратите своите измервания. Тези измервания ще бъдат използвани за персонализиране на вашето кожено яке на мотоциклет, така че да пасва идеално и без да е твърде малко или твърде голямо.

Свързани продукти:

Свързани статии:


Започнете дискусията ...


За да оставите коментар или отговор на публикации, моля Влезте

Оставете първия коментар или оценете статията ...


За да оставите рецензия и да оцените статията, моля Влезте