Най-често срещаните видове естествен косъмЕстественият косъм е невероятно влакно, което държи хората топли и модерни в продължение на стотици години. Има много различни видове косъм, които се използват за направата на различни дрехи. Ще прегледаме някои от типовете.

Естествен косъм на бобър

Бобърът се намира в Северна Америка ,въпреки че започва да се завръща в Русия. Това е водно животно с лъскав и груб косъм и изключително дебела кожа. Цветовият диапазон е широк. Той може да е тъмно кафяв на гърба, да има бледо златисто кафяво отстрани, или цялата козина да е бледа или дори сребриста. Какъвто и да е цветът, бобърът никога няма червен оттенък. Най-добрият бобър идва от Канада, северната част на САЩ и Аляска. Южният бобър има по-дебела кожа и е евтин в сравнение със северния бобър. Структурата на космите е сходна, макар че подлепената кожа може да не е толкова дебела. Бобърът се използва както естествено, така и нарязан. Южният бобър е най-добър, когато е естествен.

Естествен Бобър

Естественият бобър не прилича на нарязания, с когото повечето от нас са запознати. На външен вид е съвсем различен. Естественият бобър е идеален за мъжки палта, поради здравия му вид. Той също така прави поразително ежедневното облекло както за мъже, така и за жени. Естественият бобър е с много трайна козина. Неговият естествен кафяв цвят може да бъде боядисан и в други цветове.

Естествен косъм на чинчила.

Чинчилата е гризач, роден в високите анди на Южна Америка. Името идва от "Чинча", южноамериканските индианци, които използвали косъма за кърпи, както и инките, завладели Чинчи и ранните испанци, които побеждавали инките. По-късно синьо-сивата, изящно мека козина става толкова популярна в Европа, че Чинчилите са почти изчезнали до 1914 г. Днес всички чинчили са в резултат на няколко разплодни двойки, внесени в САЩ през 1924 г.

Козината е много мека, копринена и гъста. В действителност, чинчилската козина има най-високата плътност на косми от всички животни, с повече от 20 000 на квадратен сантиметър. (Това прави невъзможно за паразити като бълхи да обитават чинчилите, тъй като те ще се задушат.)

Те имат тъмна и къдрава козина,а цветът е сребристо- сив. Работата с козината на чинчилата е много трудна и скъпа поради малкият размер и крехкостта. Козината е много топла, въпреки че е една от най-леките.

Естествен косъм на койот

Койотът е роден в Северна Америка. Те са хищници и често се смятат за вредители, тъй като те могат да атакуват домашни и селскостопански животни. В един момент кожите са се смятали за безполезни, но тъй като усилията за опазване, насочени към вълците, нараствали, производителите на кожи започнали да експериментират с койотите. Дългата козина, често бледо сива или оцветена с оцветители е дебела, по-бледа и неравна.Кожата е трайна и топла и прави луксозни палта за мъже и жени.

Естествен косъм на лисица

Лисицата се предлага в много естествени цветове и се среща по целия свят. Поради дългата си козина и отличителното оцветяване, неговата популярност зависи от модата, особено в САЩ. Лисицата е лесна за отглеждане във ферми и е широко разпространена в САЩ в разгара на популярността си. Понеже популярността и намаля, обаче, американските фермери се обръщат към отглеждането на норка, което води до това, че почти всички лисици днес идва от ранчо в Скандинавия (особено в Норвегия),и в други европейски страни и в Русия, където винаги е била модерна. Ранчото прави възможно развитието на мутации като сребристата и платинената, които са варианти на естествените цветове.

Лисицата се поддържа сравнително лесно, въпреки че се нуждае от редовно почистване и грижи, за да се запази кожата мека и еластична. Цената зависи от популярността, но червената (най-често срещаната) лисица е най-евтината, докато платинената и бялата са най-скъпи. Яркостта на цвета е важна при лисицата, както и пълната и плътност и меката лъскавост на косъма.

Синя лисица

Синята лисица е широко разпространена в Скандинавия. Цветът варира от синьо кафяво до истинско синьо, както и бяло със сини акценти.

Крос Лисица

Името идва от отличителната кръстообразна маркировка в областта на главата и шията на лисицата. Цветът е основно червен с жълти оттенъци, докато кръстът е по-дълбоко червено, смесено с черно. Някои кръстосани лисици са сребърни на цвят и се наричат сребърна лисица.

Сива лисица

Най-сивата лисица е американската, с най-добрият косъм от северните държави. Тя е сребристо сива с лек оттенък на червено.

Котешка лисица

Северноамериканските котешки лисици са сиви лисици. В допълнение, има такива, които идват от Сибир и други места в бившия Съветски съюз. В сравнение с другите лисици, тя има малко косми. Косъмът на тази лисица е по-малко износена от повечето други лисици.

Платинена лисица

Цветът на платината първоначално е бил отглеждан в Норвегия. Това е много по-лек платинен цвят от сребърната лисица, а белотата може да се подобри и чрез леко избелване.

Червената лисица

Червената лисица е на всеки континент, с изключение на Южна Америка. Най-добрата червена лисица идва от северния климат и е с дълбок косъм с копринена и силна текстура.

Сребърна лисица

Сребърната лисица е изцяло фермерска. Козината е синя, черна, с бял връх на опашката. Най-добрата сребърна лисица е с истински сребърен цвят с черна ивица.

Бялата лисица

Тази лисица има изключително дебел косъм. Възможно е да има лек ситен нюанс по гърба на кожата. Подобно на всички бели кожи, може да е необходимо избелване, за да се предотврати появата му на жълто. Тя е по-малко носена от по-често срещаните видове лисици, въпреки че е най-красивата.

Агнешка козина

Агнешката козина не може да се опише с няколко думи.Може да е с дълги или къси косми. Тя може да е плоска с вълнообразен релеф или къдрава.Може да е по-евтина или по-скъпа. Всеки тип козина, следователно, има свои собствени характеристики и цветове, въпреки че почти всички къдрави агнета са много трайни.

Монголско агне

Това агне е с дълъг, вълнообразен и копринен косъм. Той е привлекателен за палта и якета, но се нуждае от специална грижа, защото може да се превърне във фризове при влажно време. Обикновено се оставя естественият му "агнешки" цвят (почти бял) или е избелено бяло.

Персийско агне

Персийското агне се нарича също каракул. Обикновено се нарича и астраган . Овцете се отглеждат за месо и вълна в Русия, Афганистан и други страни в тази област, но също така се отглеждат и в Намибия. Персийското агне от последната избрана област е търговската марка "Swakara". Персийското агне е модерно в Съединените щати, но отдавна е една от най-популярните кожи и в Европа, особено в Германия. Най-добре носените персийски агнета са естествените кафяви, сиви и бели. Черното персийско агне е боядисано, за да избегне белотата на естествената кожа ,коятосе показва през къдриците. Персийското агне днес, благодарение на по-доброто развъждане, идва в по-широка гама от естествени цветове и е по-леко от преди няколко години.

Норка

Норковото палто е най-доброто кожено палто за много жени.Норката е член на рода-невестулка. Въпреки че се намират в дивата природа почти навсякъде в Северна Америка и в други части на света, по-голямата част от норките се отглеждат във ферми. Много малко диви норки вече са хванати в капан, защото фермерите отглеждат такива превъзходни по качество и цвят. Американските норки са най-добрите в света, благодарение на научното развъждане и отглеждане. Женските норки са по-малки и имат по-меки, по-леки кожи от мъжките. Следователно, за козината са необходими повече женски кожи, отколкото мъжки. Кожата толкова топла, въпреки че теглото може да е малко.

Норката се обработва по много начини и се използва всяка част от кожата. Това е много трайна козина, която може да се носи двадесет години или повече с грижа, в зависимост от качеството. Кожите от първокласно качество се използват естествено и най-добре се носят. Оцветените норки представляват кожи с по-ниско качество.

Естествен косъм на ондатра

Ондатрата е една от най-гъвкавите кожи. Тя може да се използва по много начини, включително да бъде боядисана, за да прилича на норка, да бъде изтръгната и да се нарязва наподобяваща бобър. Името ондатра идва от жлезите до опашката, които отделят мирис, мускус. Муск се използва в парфюмите и козметиката. Ондатрите се срещат в САЩ, главно в блатни райони, които са неподходящи за селското стопанство. Той е изключително издръжлив и плодотворен, което означава, че той ще стане вредител, ако не е в капан. Цветът обикновено е тъмно кафяв на гърба, засенчващ до златисто кафяво и сребристо.Източната ондатра е по-тъмна,почти черна и най-скъпа.

Естествен косъм на заек

Заекът е известен с това, че е много достъпен. Също така е отбелязано, че е велик имитатор, тъй като козината му се използва да имитира почти всяка друга козина. Използват се както диви, така и домашни зайци, въпреки че повечето заешки кожи днес идват от животни, отглеждани за хранителни цели, чиито кожи ще бъдат изхвърлени, ако не се използват за кожи.

Заекът може да бъде оставен естествен или може да бъде изтръгнат, нарязан, боядисан и обработен в усилието да наподобява други кожи. В резултат на това се нарича с голямо разнообразие от имена, включително лапин, печат, беберет и чинчилет. Но в днешно време законно се изисква да се нарича заек, без значение как се обработва.

Rex заек

Козината на тази специална порода е доста различна от тази на обикновените зайци. Според Националния клуб Rex Rabbit (САЩ), породата е била продукт на рецесивен ген, забелязан първо във Франция през 1919 г. За разлика от обикновените зайци, Rex няма никаква видна "предпазна козина", което води до копринен, по-гъст косъм, приличащ на чинчила или нарязани норки. Rex зайци са внесени в САЩ през 20-те години.

Ракун. Енот. Миеща мечка

Американският енот, нарича се още енот, миеща мечка (на латински: Procyon lotor) е средноголям бозайник, разпространен в Северна Америка. След интродукции в средата на 20 век ареалът му се разширил в Европа, Кавказ и Япония. Оригиналният му хабитат са широколистни и смесени гори, но може лесно да се адаптира в планински условия, крайбрежия и дори градски региони, където може да лови вредители.

Свързани статии:

Коментари:


Започнете дискусията ...


За да оставите коментар или отговор на публикации, моля Влезте